trešdiena, 2014. gada 26. marts

Pilsoniskās līdzdalības seminārs


Š.g. 20. un 21. martā biedrība "ATTĪSTĪBAI" projekta „AUDZ un DARI lielākas lietas” ietvaros, rīkoja semināru ciklu "Pilsoniskā līdzdalība." Semināru apmeklēja un savas zināšanas pilnveidoja Krāslavas novada iedzīvotāji, 26 dalībnieku sastāvā. Semināru ciklu vadīja pieredzes bagāta lektore A. Pastore.
    Ražīgais darba cēliens sākās ar kopīgo apli, kur katrs dalībnieks iepazīstināja ar sevi. Galvenais šī semināra uzdevums bija rosināt izprast, kas ir pilsoniskā sabiedrība, kādas ir tās funkcijas. Vienkāršāk sakot, kā teica lektore: "Sarežģītās lietas, šo divu dienu laikā, padarīt vienkāršākas!"
Diskutējot laika gaitā tika noskaidrots, ka pilsoniskā sabiedrība veidojas noteiktā vidē t. i. grupas, biedrības, kur cilvēki pašorganizējas, lai risinātu kādu problēmu, apmierinātu ne tikai savas, bet arī sabiedrības vajadzības.
    Aktīvi darbojoties pāros, grupās, smadzenes nepārtraukti tika kustinātas, jo ik pēc laiciņa, katram bija jāizsaka savs viedoklis par kādu no izvirzītajiem jautājumiem. Klātesošie uzzināja kā plānot un organizēt forumus, līdzdalības akcijas, par to galvenajiem uzdevumiem, rīcības soļiem un kā iesaistīt iedzīvotājus līdzdalībā.
    Divu dienu laikā, izmantojot dažādas aktivitātes, metodes bija iespēja ne tikai apgūt paredzēto tēmu ciklu, bet arī satikties un kopā darboties ar pazīstamiem kolēģiem, kā arī iepazīties ar jauniem, radošiem cilvēkiem. Šī kopā būšana, ieklausīšanās vienam otrā, kopīgo interešu saskatīšana vainagojās ar projektu-skicēm pilnvērtīgākai dzīvei gan pilsētā, gan laukos. Vēlmes visur ir vienas un tās pašas - vides labiekārtošana, brīvprātīgo piesaiste, saturīga brīvā laika pavadīšanas iespējas.
    Katrs semināra dalībnieks saņēma ne tikai izdales materiālus, bet arī atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem. Vai piedāvātais seminārs sasniedza savu mērķi? To var uzzināt izlasot dalībnieku atsauksmes, kur pārsvarā dalībnieki bija pateicīgi par šo iespēju, paskatīties uz lietām no cita skatupunkta. Liela daļa dalībnieku labprāt apmeklētu semināra turpinājumu nākotnē.
    Zīmīgi J.Tukāna vārdi: "Parasti jau pusdienās aiziet "pēdējais autobuss". Bet te ir vakars un visi dalībnieki 100%  ir seminārā. Tas liecina, ka tēmas interesē un to pasniegšanas veids aizrauj, un mēs visi esam gatavi pārmaiņām."
    Semināra noslēgums bija gluži tāds pats kā sākums, ar kopīgo apli, kur katrs ieskatījās sevī , pārdomāja dzirdēto, un cerams sajuta iekšējo vēlmi aktīvāk iesaistīties  sabiedriskajā dzīvē savā dzimtajā vietā.
    Mums rīkotājiem liels prieks par pozitīvajam atsauksmēm, sadarbības piedāvājumiem un  lielo ieinteresētību. Tas motivē darboties vēl aktīvāk un plašāk.

Programmu finansē EEZ finanšu instruments un Latvijas valsts Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Šī informācijai ir sagatavota ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un   Latvijas valsts finansiālu atbalstu. Par informācijas saturu atbild biedrība „ATTĪSTĪBAI”. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru