pirmdiena, 2017. gada 15. maijs

Baltā galdauta svētki Izvaltā

Kopā būšanas prieks, piederības sajūta. Balti krekli, balti galdauti un mastā Latvijas valsts karogs.
Par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai 4.maijā mūsu brīvdabas estrādē  bija klāts balts galds, svinīgajā mirklī piedalījās novada domes deputāts Jānis Tukāns, pašdarbnieku saime, izvaltieši, mūsu viesi, kā arī grupa „Dvinskas muzikanti”.
Baltā galdauta svētki ir jaunas tradīcijas pieteikums 4. maijam – Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai, kad 1990. gadā Latvijas PSR Augstākā Padome pieņēma deklarāciju par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu. Baltā galdauta svētki ir arī godinājums Latvijas simtgadei, ko atzīmēsim 2018. gadā.
Vienojoties ar visu Latviju akcijā „Apskauj Latviju” arī Izvaltā tika iestādīti ozoli.


Pasākumu ar uzrunu atklāja Irēna Tarvide, kam sekoja kopīgi dziedāta Latvijas himna. Pasākuma koncertā dziedāja bērnu folkloras kopa „Mozī latgalīši” un tika godināta viņu  vadītāja Silvija Stivriņa. Pasākuma tēmu padarīja emocionālāku Izvaltas pamatskolas daiļlasītāji, pulciņa „Brīnumbērni” dalībnieki. Dejoja jauniešu deju kopa „Rudņa”, Izvaltas pamatskolas 5.-9.klašu dejotāji, senioru deju kopa „Šaltupe”, dziedāja un iesaistīja latviešu rotaļdejās folkloras kopa „Izvoltīši”, dziedāja sieviešu ansamblis „Blāzma” un vīriešu trio „Ozoli”. Baltā galdauta svētku našķus sagatavoja - sieru meistares V.Japiņa un V.Leikuma, z/s „Juri”, V.Rimšāne, sia „Krāslava D”.  Tika suminātas izvaltietes, kurām dzimšanas diena ir tieši 4.maijs – Lauma un Baiba. Pasākuma noslēgumā - „Dvinskas muzikantu” koncerts, kas ar dziesmu “Hej, bruoļ latgalīt” katram dalībniekam skāra dziļākās dvēseles stīgas– visi dalībnieki iesaistījās - dziedot vai dejojot.

Pie balti klāta saimes galda kopā sanāca radi, draugi, paziņas, godinot un atceroties notikumus un radot prieku – līksmojot, dziedot un sadancojoties.


Latgalieši prot uzņemt ciemiņus, draugus un svētkus. Latgalieši prot svinēt. Ir notikuši pirmie kopīgie Baltā galdauta svētki. Būs nākamie – bet pirmie vienmēr paliks pirmie un neatkārtojamie. Ar pirmo svētku elpu, garšu un noskaņu. Ar rūpēm, raizēm un satraukumu. Un ar prieku un gandarījumu. Laiks iet, bet sajūsma par šo notikumu nemazinās. Tā iespaids paliek, saglabājas, tā atstātās pēdas nepazudīs, bet veidos mūs tālāk. 

Ieskats pasākumā:

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru